Hoe breng je het onder woorden
In de routine van het dagelijkse leven komt het er vaak niet van. Je wilt gevoelige onderwerpen wel in je gezin bespreken maar weet niet goed hoe je moet beginnen. Hoe doe je dat en wanneer is het goede moment?
Hoe het werkt
Er zijn veel manieren waarop je het gedachtegoed levensvreugde kunt gebruiken voor je gezin. Je kunt met de bronnen jouw beleving onder woorden brengen. De uitkomsten kun je bespreken met je partner, met je kinderen, je kleinkinderen. In één van de praktijkvoorbeelden geeft een moeder de scorekaart aan haar puberzoon. Hij vult hem in en praat er over met zijn moeder.
Je kunt ook gezinsleden vragen om hun belevingen op te schrijven en dan naast elkaar te leggen. Een andere optie is om met elkaar aan tafel te gaan zitten en de bronnen een voor een met elkaar te bespreken. Zorg dat je de belangrijkste dingen opschrijft zodat ze niet vervliegen in de grote hoeveelheid aan belevingen. Verder is het goed om te kijken of je één of twee afspraken kunt maken over wat je met de uitkomsten gaat doen.
Je kunt een levensvreugde- coach inschakelen om jouw beleving onder woorden te brengen. De uitkomst van de gesprekken kun je aan je gezinsleden voorleggen. Je kunt ze natuurlijk ook meenemen naar de levensvreugde-coach. De zeven bronnen van levensvreugde zijn natuurlijk ook een mooie basis voor een goed gesprek met vriendinnen en vrienden.
Effecten van de aanpak
De bronnen bieden veel aanknopingspunten voor een goed gesprek met je partner, je kinderen, je broers en zussen. Er is ruimte voor je verlangens, je teleurstellingen, je successen. In een gesprek je persoonlijke beleving delen, dat versterkt de onderlinge verbinding.
De praktische instrumenten zoals de scorekaart en de ‘eenvoud’ van de bronnen maken het laagdrempelig om een gesprek over ieders persoonlijke beleving aan te gaan.