Het gedachtegoed levensvreugde
Op een leuke en lichte manier zorgen voor meer ‘Met plezier leven in verbondenheid’. Hier lees je wat het gedachtegoed levensvreugde is, wat je er mee kunt bereiken en hoe je er mee aan de slag kunt.
De zeven bronnen van levensvreugde
Aan veel mensen heb ik gevraagd ‘waar geniet je van en wat vind je helemaal niet fijn?’. Uit de antwoorden zijn ‘De zeven bronnen van levensvreugde’ naar voren gekomen. Ze zijn herkenbaar in heel verschillende situaties: bij het sporten, in gezinnen, bij mensen die herstellen van een ernstige ziekte, bij kinderen op de basisschool, op het werk, bij jongeren, die een studiekeuze moeten maken, bij ouderen in een verzorgingshuis.
Zo zijn de bronnen ontdekt in het dagelijkse leven. Voor iedereen zijn ze invoelbaar. Ze bieden je een taal om goed te praten over je verlangens, teleurstellingen en successen. Gesprekken met je partner, kinderen of collega's krijgen zo meer waarde. Professionals kunnen met de bronnen diepgaande gesprekken voeren met hun patiënten en cliënten en ze helpen om de weg omhoog weer te vinden.
Wat kan je er mee bereiken?
Positieve gezondheid en herstelgericht werken
Praktische instrumenten voor herstelgericht werken in de gezondheidszorg.
Leervreugde in het onderwijs
Floreren in de klas en een studie kiezen die bij je past.
Vreugde in pensioneren (VIP)
Na het stoppen met werken zorgen voor een goed leven.
Een mooie oude dag
Goed tot je recht komen in de ouderenzorg.
Levensvreugde waar dat nodig is
Op veel terreinen is ruimte te scheppen voor ‘Met plezier leven in verbondenheid’.
Floreren in je gezin
Versterken van de onderlinge verbondenheid.
Werkplaats 'Routes naar levensvreugde'
In de werkplaats vindt u aanvullende informatie en opdrachten behorend bij 'Routes naar levensvreugde'. U kunt het boek hier bestellen.
Waarom wérken de bronnen?
Samen met de Vrije Universiteit heb ik wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van de bronnen. Daaruit blijkt dat mensen hun beleving mét de bronnen veel nauwkeuriger kunnen uitdrukken dan zonder de bronnen. Dat werkt als volgt. Als je mensen vraagt ‘waar geniet je van en wat vind je echt niet leuk?’, dan noemen ze spontaan niet meer dan drie á vier bronnen. Na de kennismaking met de zeven bronnen herkennen ze deze állemaal. Hun bewustzijn gaat van drie bronnen naar zeven. Hun woordenschat voor hun beleving is verdubbeld.
Met deze grote woordenschat ontdekken mensen vaak meer positieve elementen in hun leven dan ze vooraf hadden verwacht. De negatieve elementen die kenden ze al. Overigens bieden de bronnen ook ruimte voor de schaduwkanten. Ze zijn niet geforceerd positief. Zo voelen mensen zich echt uitgenodigd om hun volledige beleving te delen.
Door de bronnentaal sámen te ontdekken in bijvoorbeeld een gezin of een woongroep krijgen mensen de beschikking over een ‘collectieve taal’ voor hun persoonlijke beleving. Met elkaar kunnen ze zo effectiever praten over onderwerpen als persoonlijke verlangens, teleurstellingen, veranderingen in hun leven.
Met de bronnentaal krijg je dus de beschikking over een rijker palet aan onderwerpen en ontdek je méér positieve aspecten in je leven. Daarmee krijgen gesprekken meer diepgang en waarde.

Visie op gezondheid
Het gedachtegoed levensvreugde ondersteunt twee trends in de gezondheidszorg: herstelgericht werken en positieve gezondheid. Bij herstelgericht werken gaat het er om dat de cliënt zich verbindt met diens eigen kracht en verantwoordelijkheid neemt voor het eigen herstelproces. Door het nemen van regie werkt de cliënt aan diens eigen herstel en verbetert daarmee de kwaliteit van leven. Bij ‘positieve gezondheid’ ligt de focus minder op ziekte en meer op een dynamische en positieve kijk op gezondheid.
Voor deze visie is het cruciaal dat de cliënt zich bewust is van diens situatie en deze begrijpelijk onder woorden kan brengen. Met de zeven bronnen kan iemand beter aan anderen uitleggen hoe hij zich voelt en zelf bijdragen aan de diagnose. Op basis daarvan ontstaat er ruimte om zelf acties te bedenken voor herstel. Dit versterkt de motivatie om de regie te nemen en de acties ook daadwerkelijk uit te voeren.
De instrumenten rond levensvreugde zijn laagdrempelig en nodigen de cliënten uit om de regie te nemen. Zo maken ze de visie op gezondheid praktisch uitvoerbaar.

Routes naar levensvreugde
Veel mensen hebben in de afgelopen jaren hun ervaringen met het toepassen van de zeven bronnen van levensvreugde gedeeld. Uit deze ervaringen en de literatuur over vreugde zijn de vier routes naar duurzame levensvreugde afgeleid.
De vier routes omvatten methodes, die helpen bij het ontwikkelen en vasthouden van levensvreugde. Hieronder maak je kennis met deze routes. In het boek Routes naar levensvreugde vind je van de routes een uitgebreide beschrijving en methodes om ze te volgen.
Als je een aanpak voor duurzame vreugde wilt ontwikkelen, dan kun je ze eerst één voor één doornemen. Als je vervolgens echt aan de slag wil gaan, dan is het belangrijk om ook bij de onderlinge interactie tussen de routes stil te staan. Heb je voldoende inzicht om in actie te komen? Welke acties kun je ondernemen voor meer gemoedsrust? Zijn er denkpatronen die je in de weg zitten? Vergroten je acties de verbondenheid met jezelf en anderen?
In actie komen
Iets doen kan op zichzelf al innerlijke voldoening geven. Denk bijvoorbeeld aan wandelen in de natuur, sporten of voorlezen aan kinderen. Wellicht heb je de route In actie komen al toegepast bij de eerste methode voor meer vreugde: je belevingslijstjes maken en acties oppakken. Ook acties zoals het reflecteren op je ervaringen door bijvoorbeeld de scorekaart in te vullen, vallen binnen deze route. Deze reflecties zijn cruciaal omdat je zo jouw unieke beleving onder woorden brengt. Daarmee ontdek je acties die er voor jou toe doen en krijg je de motivatie om de actie daadwerkelijk uit te voeren. Zo koos Tijmen ervoor om op school beter zijn best te doen. Na de eerste goede cijfers was hij gemotiveerd om op deze weg door te gaan. Met nog meer goede cijfers maakte hij voor zichzelf een keten van succesjes. Dit verzacht de teleurstelling van het niet halen van een ander doel: de scoop toepassen bij hockey.
Initiatief nemen is cruciaal op deze route. Als je op anderen wacht, dan kan dat lang duren en vaak doen ze dan net het verkeerde. Ze raden jouw unieke behoeften niet en kunnen moeilijk jouw intrinsieke motivatie raken. Maar je hoeft niet álles zelf te doen. De kunst is juist om steun te organiseren. Samen kun je meer dan alleen.
Inzicht ontwikkelen
Als je inzicht hebt in de wijze waarop je vreugde kunt scheppen, dan ben je sterk in het voordeel ten opzichte van mensen die dit niet weten. Je kunt je talent voor vreugde ontwikkelen door bijvoorbeeld boeken te lezen, video’s te bekijken of podcasts te beluisteren. Je krijgt praktische aanwijzingen voor wat je kunt doen om vreugde te scheppen. Gaandeweg word je vaardiger en groeit je bewustzijn van hetgeen je fijn vindt.
Door het combineren van de route in actie komen en de route inzicht ontwikkelen kun je veel leren. Op basis van inzicht in vreugde scheppen, kom je in actie. Je reflecteert op je ervaringen. Zo leer je wat voor jou wél werkt en wat niet. Je kennis en ervaring groeien. Op den duur ga je intuïtief beslissingen nemen en gedrag kiezen, wat leidt tot meer vreugde. Je leert vreugdeloosheid snel te herkennen en daaruit weg te blijven. Je leert ook de grenzen kennen van vreugde scheppen. Soms ontkom je niet aan woede, teleurstelling of verdriet. Dat is onderdeel van ieders leven. Het is de kunst om dit onder ogen te zien en ook vanuit moeilijke situaties de routes naar vreugde weer terug te vinden.
Grip op denkpatronen
De weg naar vreugde kan geblokkeerd raken door eindeloos piekeren of op hol geslagen denkpatronen. Bijvoorbeeld wanneer je in een conflict verzeild raakt en daar steeds aan moet denken. Bij het aanpakken van belemmerende denkpatronen hanteer ik twee uitgangspunten. Het eerste is dat het eindeloos herhalen van gedachten niet nuttig is. Je wordt er niets wijzer van. Je kunt er beter mee stoppen, omdat het je afhoudt van vreugdevolle ervaringen. Het tweede uitgangspunt is dat je invloed hebt op je manier van denken. Je kunt er iets aan doen.
Behalve het aanpakken van belemmerende denkpatronen omvat deze route ook het werken aan een kalme geest en gemoedsrust. Deze route laat zien dat vreugde scheppen niet gaat over het nastreven van veelvuldige piekervaringen. Het gaat erom dat je een gouden middenweg van gemoedsrust volgt. Dat je een bevredigend leven hebt met soms tegenslagen en zo nu en dan piekervaringen. Wanneer je gemoedsrust ervaart, ben je gelukkig.
Verbondenheid vergroten
Alle kenners van vreugde wijzen op het belang van verbondenheid voor het ervaren van vreugde. Zij laten zien hoe je je verbondenheid kunt versterken en daarmee het geluk van jezelf en anderen vergroten.
We maken bij deze route een onderscheid tussen verbondenheid met jezelf en alles buiten jezelf. Je kunt je verbonden voelen met jezelf: je eigen lichaam, je talenten, je rol als moeder, je rol als sporter, enzovoorts. Als je jouw sterke en minder sterke punten kent én van jezelf houdt, dan heb je een mooie basis voor vreugde. Je kunt genieten van wat je wél kunt en je laat jezelf niet zo snel uit het veld slaan door een tegenslag.
Ook je verbondenheid met alles buiten jezelf is cruciaal voor vreugde. Hierbij gaat het om een wisselwerking. Enerzijds ontstaat vreugde wanneer je jouw verlangens terugvindt in je omgeving: je huisgenoten, je collega’s, je werk- en woonomgeving en dergelijke. Anderzijds floreert de vreugde wanneer jij goed kunt voldoen aan de verlangens van je omgeving: je werk, je naasten, je sport en dergelijke.
Deze route is gericht op het versterken van de verbondenheid met jezelf en met alles om je heen. Zo ontwikkel je een netwerk van verbondenheid waarvan je kunt genieten als het goed gaat. Het zorgt voor een vangnet als het niet zo goed met jou of je naasten gaat.

Levensvreugde ondersteunt herstelgericht werken en positieve gezondheid
Met de zeven bronnen kan iemand beter aan anderen uitleggen hoe hij zich voelt en zelf bijdragen aan de diagnose. Op basis daarvan ontstaat er ruimte om zelf acties te bedenken voor herstel. Dit versterkt de motivatie om de regie te nemen en de acties ook daadwerkelijk uit te voeren.
Wil je aan de slag met levensvreugde?
Er zijn veel redenen om met de bronnen van levensvreugde te werken. Je kunt je repertoire als professional vergroten. Zo kun je effectiever aan het werk als bijvoorbeeld behandelaar, coach, HR-professional en beleidsmaker. Je kunt het gedachtegoed levensvreugde natuurlijk ook inzetten in je directe omgeving voor je familie en naasten, je sportvereniging, je school en dergelijke.
Ben je enthousiast geworden en wil je aan de slag? Dat kan. Je kunt het gedachtegoed levensvreugde zelfstandig toepassen na het volgen van de opleiding. Je kunt natuurlijk ook ons adviesbureau inschakelen.
Praktijkervaringen
